Logga: Marco Smedberg

Utbildningar, workshops och slagfältsguidning

Slagfältsguidning

Det finns även klassiska slagfält och krigsskådeplatser i vår närmiljö. Marco Smedberg har tidigare hållt slagfältsguidning i Lund "Slaget vid Lund" och i Landskrona "Slaget vid Landskrona".

Slaget vid Lund 1676

Marco Smedberg guidar med stor entusiasm om den blodigaste bataljen i Nordens historia – slaget vid Lund 1676. När slaget inleddes på morgonen den 4 december 1676 bestod de danska och svenska arméerna av cirka 20 000 soldater. När striderna upphörde på kvällen hade nästan hälften dödats. Vi får följa de danska och svenska härarna från lägerplatserna till slutstriderna. Vi besöker såväl Lilla Harrie som Svenstorps slott och avslutar på fälten mellan Nöbbelöv och Vallkära – en perfekt plats för att överblicka slutstriden. Läs en recension från en tidigare guidning här»

Slaget vid Landskrona 1677

Slagfältet mellan orterna Tågarp och Svalöv är närmast unikt orört sedan 1600-talet. Enda skillnaden mot då är att terrängen idag saknar buskage och därigenom är mera lättöverskådlig. Marco Smedberg berättar att vi tack vare modern slagfältsarkeologi vet exakt var striderna den 14 juli 1677 ägde rum, i detta i källorna annars ganska vagt beskrivna fältslag. Det är både lätt och fantasieggande att göra nedslag i den svenska högra flygelns anfall med Karl XI våghalsigt i täten för bara en drabantskvadron om 142 ryttare, den häftiga striden i centrum och danskarnas anfall mot Tirups kyrka och den svenska vänstra flygeln som fastnade i en ravin på grund av hårt svenskt motstånd. Slaget avgjordes mycket genom att danskarma misstog inhyrda småländska bönder, uppställda bakom Tirups kyrka, för att vara stridsugliga svenska förstärkningar varpå kung Kristian V gav order om reträtt.

Är du intresserad av Slagfältsguidning – kontakta oss!

Marco Smedberg

NACKARPS GÅRD AB 
268 68 Röstånga 

info@marcosmedberg.se

0435 - 910 06
0708 - 93 14 39

Om Marco Smedberg
Exklusiva resor till militärhistoriskt viktiga och exotiska områden.

Marco Smedberg Histora drivs av makarna Marco och Anita Smedberg. www.marcosmedberg.se presenterar Marco Smedbergs böcker, krönikor och föredrag, men även Marco Smedberg Historia – unika militärhistoriska resor i samarbete med SMB, Mejtresor och Historiska Resor. 

 

 

Missa inte
I samarbete med tidskriften Militär Historia presenterar vi såväl äldre som nya krönikor som Marco skrivit eller skriver för tidningen.