Slagfältsguidning
Det finns även klassiska slagfält och krigsskådeplatser i vår närmiljö. Marco Smedberg har tidigare hållt slagfältsguidning i Lund "Slaget vid Lund" och i Landskrona "Slaget vid Landskrona".
Slaget vid Lund 1676
Marco Smedberg guidar med stor entusiasm om den blodigaste bataljen i Nordens historia – slaget vid Lund 1676. När slaget inleddes på morgonen den 4 december 1676 bestod de danska och svenska arméerna av cirka 20 000 soldater. När striderna upphörde på kvällen hade nästan hälften dödats. Vi får följa de danska och svenska härarna från lägerplatserna till slutstriderna. Vi besöker såväl Lilla Harrie som Svenstorps slott och avslutar på fälten mellan Nöbbelöv och Vallkära – en perfekt plats för att överblicka slutstriden. Läs en recension från en tidigare guidning här»
Slaget vid Landskrona 1677
Slagfältet mellan orterna Tågarp och Svalöv är närmast unikt orört sedan 1600-talet. Enda skillnaden mot då är att terrängen idag saknar buskage och därigenom är mera lättöverskådlig. Marco Smedberg berättar att vi tack vare modern slagfältsarkeologi vet exakt var striderna den 14 juli 1677 ägde rum, i detta i källorna annars ganska vagt beskrivna fältslag. Det är både lätt och fantasieggande att göra nedslag i den svenska högra flygelns anfall med Karl XI våghalsigt i täten för bara en drabantskvadron om 142 ryttare, den häftiga striden i centrum och danskarnas anfall mot Tirups kyrka och den svenska vänstra flygeln som fastnade i en ravin på grund av hårt svenskt motstånd. Slaget avgjordes mycket genom att danskarma misstog inhyrda småländska bönder, uppställda bakom Tirups kyrka, för att vara stridsugliga svenska förstärkningar varpå kung Kristian V gav order om reträtt.